Forum POLITYKA 2o Strona Główna POLITYKA 2o
Twoje zdanie o...
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Dobre przepisy, Rady Kulinarne
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 11, 12, 13 ... 21, 22, 23  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum POLITYKA 2o Strona Główna -> Twoje Miejsce Na Ziemi i we Wszechświecie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: Wto 14:21, 13 Lis 2007    Temat postu:

sziman napisał:
Jeszcze jeden przepis obiadowy. Niestety wykorzystany przeze mnie ok miesiąc temu więc też będzie bez zdjęć. Otóż jak to jesienią bywa miałem w domu dużo jabłek mimo jednak, że były one uparcie przez całą rodzinę konsumowane nie wydawało się żeby ich ubywało, pomyślałem więc żeby wykorzystać je nieco inaczej i taki o to przepis sobie wymyśłiłem:

Wątróbki drobiowe w sosie jabłkowym


Sziman, ja wątróbki lubię, ale z jabłkami w majeranku i rodzynkami.
przepis jest bardzo prosty.
najpierw smażymy na patelni pokrojoną cebulę, ściągamy z patelni. następnie wrzucamy pokrojone w ósemki i obtoczone w majeranku jabłka (najlepsze to goldeny) i rodzynki. jak jabłka są juz miękkie (ale się nie rozwalają), ściągamy z patelni i wrzucamy wątróbkę drobiową, optoczojną w mące. jak zacznie dochodzić, przesuwamy całą w jeden kąt patelni, wrzucamy cebulkę i jabłka z rodzynkami (ale nie mieszamy składniki). trochę dusimy, wyłączamy, przykrywamy i zostawiamy, by doszło.
ja podaję w ten sposób, że na talerz najpierw kładę wątróbkę, na nią cebulkę i obok jabłka. do tego ziemniaki/chlebek.
proporcje to już wedle uznania.
aha. i należy pamiętać o posoleniu. ja to robię już na talerzu. wiadomo, jak to jest z sola i wątróbką.

a takie jabłka z majerankiem to super sprawa do każdego białego mięsa i białego wina.
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Incognita
Moderator


Dołączył: 19 Mar 2007
Posty: 3568
Przeczytał: 2 tematy

Ostrzeżeń: 0/4

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 14:26, 13 Lis 2007    Temat postu:

Qrcze, tyłek mi rośnie od samego czytania.... W mur

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: Wto 14:41, 13 Lis 2007    Temat postu:

Cytat:
Sziman, ja wątróbki lubię, ale z jabłkami w majeranku i rodzynkami.


Jadłem kiedyś coś takiego - przepyszne i dlatego własnie wpadłem na pomysł tego sosu. Połączenie wątróbki i jabłek jest absolutnie doskonałe. Co do solenia wątróbki pełna racja absolutnie nie wolno jej solić przed smażeniem - najlepiej na końcu albo tak jak Ty to robisz już na talerzu.
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: Wto 15:36, 13 Lis 2007    Temat postu:

Sziman, korzystajac z okazji .... nie masz czasem sprawdzonego i prostego przepisu na frutti di mare? na moje nieszczęście, moje Szczęscie bardzo je lubi, a ja jestem w tym temacie chyba całkowitym beztaleńciem No.
zdaje się, że kiedyś chyba umieszczałes coś (tak misie kojarzy Mr. Green ).
najlepszy byłby przepis na zakupione w sklepie mrożonki i to na zasadzie: kupujemy w sklepie mrożonkę. następnie ją rozmrażamy (czy też otwieramy i zamrożone frutti wrzucamy do wrzątku/patelni ....) i ....

delikatnie Ci sugeruję prośbę o przepis bardzo łopatologiczny prayer prayer prayer
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: Wto 15:44, 13 Lis 2007    Temat postu:

Ale mi ślinka cieknie......... Muszę niedługo wypróbować oba przepisy wątróbkowo-jabłkowe Ok! dziękuję Wam za nowe pomysły (znane przecież, a niestosowane - dzieci nie chcą jeść wątróbki)


Sziman podałeś bardzo ciekawe przepisy Do tego pierwszego z selerem naciowym i bakłażanami (zawsze się boję tej goryczki) muszę... "dojrzeć" Ya winkles
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: Wto 20:17, 13 Lis 2007    Temat postu:

Dawałem już przepis na paellę z frutti di mare - można robić ją z mrożonkami wyjdzie ak samo dobra, dawałem też przepis na sałatkę z owocami morza przy okazji prezentowania propozycji na greckie party a jutro jak znajde troche czasu dodam coś jeszcze. Sposób na krewetki prezentowała też Delta.

Cytat:
Do tego pierwszego z selerem naciowym i bakłażanami (zawsze się boję tej goryczki) muszę... "dojrzeć"


Nie ma do czego dojrzewać - bakłażany trzeba pokroić na plastry, posolić odstawć na godzinę. Potem sok odlać, a same plastry obsuszyć na papierowym ręczniku. Sól wyciągnie z bakłażanów całą goryczkę - rzecz sprawdzona.
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: Wto 22:07, 13 Lis 2007    Temat postu:

No właśnie......... ja tego jeszcze nie sprawdziłam Ya winkles Mr. Green
Ale dziękuję za podtrzymanie na duchu
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: Śro 14:26, 14 Lis 2007    Temat postu:

Ok - szybciutkie frutti di mare

Na gorącej oliwie podsmażamy czosnek, wrzucamy rozmrożoną mieszankę owoców morza, przesmażamy 2-3 min. Zalewamy białym wytrawnym winem (szklanka). Dusimy aż 3/4 płynu odparuje pieprzymy kolorowym pieprzem, solimy do smaku i dodajemy śmietanki. Jak całość się zagotuje wrzucamy garść siekanej natki kolendry albo pietruszki ewentualnie. Do gorącego sosu wrzucamy ugotowany wcześniej makaron tagiatelle (fajnie wygląda różnokolorowy), mieszamy dokładnie i podajemy przystrojone zieleninką z kieliszkiem białego wina.

Proste i smakowite.

Smacznego:)
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: Śro 16:27, 14 Lis 2007    Temat postu:

Proste, szybkie, dziękuję, wykorzystam. Ale nie lubię! Za to cała, nawet najmniejsza, część rodziny lubi.
Za to ratatouille - bomba.
Zjechałam do Warszawy, mam rodzinę i sklepy z dodatkami pod ręką, zaczynam realizowąć przepisy, jeden za drugim.

Jaga
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: Śro 18:23, 14 Lis 2007    Temat postu:

Nawet nie wiesz jak ja Ci zazdroszczę Jago, że masz te sklepy "pod ręką".
Z mojego zadupia to cała wyprawa, a i tak jeść będę tylko ja No
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: Śro 19:35, 14 Lis 2007    Temat postu:

Wiem, wiem! To samo mam w Dziupli! Najbliższe zaopatrzaenie do przepisów Szimana w Toruniu!

Jaga
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: Śro 20:44, 14 Lis 2007    Temat postu:

Jaga napisał:
Wiem, wiem! To samo mam w Dziupli! Najbliższe zaopatrzaenie do przepisów Szimana w Toruniu!

Jaga



Co ci wcale nie przeszkadza robic najlepszą kiełbasę jaką ostatnio jadłam Mr. Green
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: Śro 21:23, 14 Lis 2007    Temat postu:

Ups prayer prayer
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Incognita
Moderator


Dołączył: 19 Mar 2007
Posty: 3568
Przeczytał: 2 tematy

Ostrzeżeń: 0/4

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 21:52, 14 Lis 2007    Temat postu:

Jaga napisał:
Ups prayer prayer


gratulacje...najbardziej równego Mr. Green postu Jago
nr 33333 Ok!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: Pon 0:07, 19 Lis 2007    Temat postu:

A macie jakies osobiste przepisy na pycha bigosik? :)
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum POLITYKA 2o Strona Główna -> Twoje Miejsce Na Ziemi i we Wszechświecie Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 11, 12, 13 ... 21, 22, 23  Następny
Strona 12 z 23

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin